Lasya PABU Kipu Nicolle d'Ivepet din Muntii Tatra (Zilina). O fata cu muuuulta personalitate.

Ce inseamna un Lhasa Apso?


LASYA PABU KIPU d'IVEPET: UN LHASA APSO.

Lhasa Apso este paznicul Templului, templul lui Dalai Lama din Lhasa sau Templul altor calugari Buddhisti. Într-un cuvânt, din Tibet.
Multe rase sunt, evident, făcute de om, si prezintă puţine dovezi de selecţie naturală pentru un anumit mediu. Rasele Tibetane sunt mai evident produse de natura. Exista patru rase tibetane recunoscute. Dintre acestea, Lhasa Apso afişează cel mai clar eticheta “Made in Tibet”. Regiunea Tibetana este situata pe un platou înalt (peste 4.000 de metri) delimitată la sud şi vest de Himalaya, (8700 metri), şi nord, de Kunlun Shan, (7500 de metri). Latitudinea de 30 - 35 de grade, este acelaşi ca de Florida de Nord, cu o radiaţie solară intensă sub-tropicala, în timp ce altitudine păstrează la temperaturi sub-arctice. Intregul platou este arid şi rece variind de la o stepă pajişti mici ca în Amdo, la un adevărat deşert ridicat pe Tang Chang in platoul în nord. Agricultură are loc numai în văi, udate tot anului de scurgerile glaciare din culmile înconjurătoare. Timp de secole poporului tibetan a adoptat şi a crescut animalele domestice din acest teren neospitalier din munti.Ştim puţin din preistoria din Tibet, dar specialistii sunt de părere că acest domeniu vast, de peste un milion de mile pătrate, a fost locuit de triburi de păstori nomazi şi vânători. Acesti oameni au avut contact, destul de timpuriu, cu alte persoane din zonele limitrofe calatorind pe rutele comerciale care leagă China, India, Mongolia şi Rusia. Istoria dosumentara a Tibetului a început în secolul al saselea, cu stabilirea regatul Yarlung în sud. Srongtsen-Gampo, un şef de trib puternic din acel timp, a extins teritoriul său în părţi din Nepal, Kokonor, Turkestan şi China. Srongtsen-Gampo căsătorit cu printesa chineza Wen din dinastia Tang, care impreuna cu prinţesa nepaleze, Bribstun, a contribuit la introducerea Bhuddismului în Tibet. Manastiri Bhuddist au început să apară spre sfârşitul secolului al optulea. În 1206, Genghis Khan a invadat Tibetul Central, dar tibetanii si-au conservat dreptul lor la auto-guvernare. În secolul 16,institutia lui Dalai Lama a fost creata de Altan Khan, pentru a stabili un anumit control asupra facţiuni tribale din Tibet şi a condus la o perioadă de relativă pace . În secolul al 18-lea, China a invadat Tibetul şi a ocupat din nou Lhasa capital Tibetului. Prima misiune de explorare britanică, la sfârşitul lui 1800. a fost la manastirea Trashi Lumpo. Mai târziu, în 1904, un alt forţe expediţionare britanice a ajuns la Lhasa, si au pus în aplicare acordurilor comerciale cu Tibetul.
Rasa Lhasa Apsos început să apară în Marea Britanie în număr considerabil la scurt timp după aceea.
Când a fost proclamată Republica Chineză, Dalai Lama a expulzat garnizoana chineză, şi a declarat independenţa Tibetului. Chinezii nu au recunoscut niciodată independenţa Tibetului şi, cum ştim cu toţii, a reafirmat cererea lor prin invadarea Tibetului, din nou în 1950 şi 1959.
Unul dintre descrierile timpurii ale Rasei Lhasa Apso, aparuta într-o revistă britanică în 1904, a constituit baza standardului nostru de astăzi al rasei Lhasa Apso.
La sfârşitul anului 1920 de colonelul FM Baily, un membru al unei misiuni diplomatice în Tibet, a importat o un umar de caini Lhasa Apsos în Marea Britanie. Un prieten american al lui Bailey, a vizitat Tibetul în 1930, şi a adus înapoi mai multe Lhasa Apsos si în Statele Unite. Mai multe importuri au fost realizate stabilind linia Hamilton din Lhasa Apsos în această SUA. Cativa americani continuă creşterea unei linii intacte ale descendenţilor importurilor originale Hamilton. Obiectivul lor este de a menţine calităţile unice şi caracteristicile rasei cum a fost atunci când Bailey si Suydham au văzut-o prima oară în Tibet.
În Anglia, există foarte puţin descendenţi ai importurilor originale Bailey, rasa ramanand un un amestec cu linii din alte surse.
“Lasya Pabu Kipu dÍvepet” este un caine din rasa Lhasa Apso. Sunt fascinante aspectele fiziologice şi evolutive ale rasei Lhasa Apso. Cum a făcut ca acest câine atat de mic sa fie atat de valoros? In primul rand Lhasa Apso este un produs cu adevarat unic a mediului înconjurător, în acelaşi fel de mult ca sunt rase eschimos. În al doilea rând, caracteristicile fizice şi psihice ale rasei Lhasa Apso reprezintă o strategie de supravieţuire. Si in ultimul rand importanţa acestor strategii de supravieţuire au condus la crearea si conservarea unor caracteristici natural..Altitudine, temperaturile extreme, lipsa de precipitaţii, şi terenul accidentat, face platoul tibetan, probabil, una din zonele locuite cele mai dure de pe pământ. Fiecare dintre aceşti factori îşi exercită influenţa proprie cu privire la toate creaturile care trăiesc acolo. animale domestice din Tibet, precum şi întreaga regiune Himalaya sunt foarte putin diferite de forme salbatice din care au venit. Motivul pentru aceasta este, fără îndoială că mediul permite foarte putin manipularea frauduloasă cu natura. (Yakul cu siguranţă nu este o creatura care ai allege-o pentru a crea un animal de povară, asa ca boul, totuşi, în trecatorile inalte de Himalaya, Yakul este singurul animal capabil de muncă in aceste locuri ).Provocările naturii şi influenţa acesteia asupra structurii şi temperamentul rasei Lhasa Apso. In Tibet la acea inălţime, bate perpetuu un vânt rece, în timp ce soarele straluceste feroce de pe un cer indigo. Temperaturile pe timp de zi (ca în deşert) se poate ridica la 49 C, în timp ce temperatura de noapte pe munte poate scadea la niveluri sub zero. Atmosfera de la această înălţime este atât de putina in oxigen incat choar unii oameni tineri si sănătoşi pot dezvolta brusc, edem pulmonar şi pot să moară daca nu sunt prompt evacuati la altitudini mai joase. Acest tip de climat a modelat rasa Lhasa Apso si l-a dezvoltat, selectie naturala. Ştiind activitatea tibetanilor, este puţin probabil ca ei sa fi făcut reproduceri selectivă. Tibetani erau vânători şi păstori. oameni pastorali care au depins întotdeauna de câini: câini mari pentru a vâna şi pentru a păzi turmele, caini ciobanesti mijlocii, şi câini de talie mică ca tovarăşi şi gărzi în interiorul corturi. Tibetanii au trăit o viaţă umilă şi riguroasă, şi au putut oferi la fel de puţine facilităţi animalelor lor. La fel ca si cainii eschimosilor Lhasa Apso a împărtăşit greutăţile vieţii comandanţilor lorşi au supravieţuit sau au murit în funcţie de cât de bine s-au adaptat la provocările de mediu, precum şi la ravagiile bolilor şi paraziţilor.
Si au supravietuit de peste 3000 de ani.
Articol adaptat dupa www.lhasa-apso.org